Beste zonnepanelen merken

Waar let ik op bij aankoop van zonnepanelen?

Op zoek naar de beste zonnepanelen merken? Welke zonnepanelen zijn de beste merken? Zonnepanelen aanschaffen is weer helemaal in de mode. De verkoop van zonnepanelen zit eigenlijk voor het eerst sinds de afschaffing van de subsidie op de aanschaf (2012) weer in de lift. Steeds meer mensen zien gelukkig het nut in van een van zonnepaneelinstallatie op eigen dak. Zeker de afgelopen jaren zagen we recordverkopen. Het feit dat de salderingsregeling in 2023 ook gaat verdwijnen mag de pret niet drukken. En waarschijnlijk is het voor veel mensen een extra impuls om nog snel te profiteren van deze regeling waarbij je de verbruikte stroom mag wegstrepen tegen de stroom die u aan het stroomnet geleverd heeft. Dit wegstrepen wordt vanaf 2023 jaarlijks met 9% afgebouwd. Meer hierover in een ander artikel. Als we zonnepanelen willen aanschaffen worden we automatisch geconfronteerd met de keuze: hoe selecteren we het beste zonnepaneel merk? Uiteraard heeft de installateur ook zo zijn eigen voorkeuren, maar daar moet u zichzelf niet teveel van aantrekken. Het is aan u om hierin de weloverwogen keuze te maken. In dit artikel begeleiden wij u bij het maken van die keuze.

Beste zonnepanelen niet zo moeilijk om te kiezen

Een goede keuze maken uit honderden zonnepaneel merken is vaak erg moeilijk. Menig aspirant koper ziet daarom door de bomen het bos niet meer. Toch zijn er enkele goede richtlijnen op te stellen. U heeft het geluk dat er sinds 2013 een grote opruiming is geweest op de zonnepanelenmarkt. In dat jaar stelde de EU namelijk een hogere invoerbelasting in werking van 47,5%. Hierdoor gingen veel Chinese bedrijven die erg goedkope zonnepanelen leverden op de Europese markt failliet. Hiermee waren we tegelijk verlost van dumpbedrijven die, sterk onder de prijs, slechte kwaliteit kwamen slijten op de Europese markt. Het is bij het kiezen van het juiste zonnepaneel merk belangrijk om de verschillende producenten eerlijk te vergelijken. U kunt het zonnepaneel merk kiezen op basis van de volgende kenmerken:
• Het rendement van het zonnepaneel
• De garantie (productgarantie en vermogensgarantie (na 25 jaar moet dat nog minimaal 80% zijn)
• De prijs
• Tot welke Tier klasse behoort de fabrikant. Onze voorkeur gaat uit naar Tier 1 klasse.
• Het gewicht van de panelen. Hoe lichter hoe beter. Al deze zonnepanelen plus het tegengewicht is een behoorlijke belasting voor het dak.
• Diverse elektrische en technische gegevens.
• Beschikbare testresultaten en referentie-informatie die u op het internet over dit zonnepaneel merk kunt vinden, en het type panelen dat ze verkopen. Kijk ook of u informatie over het merk kunt vinden op Consumentbond.nl of Trustpilot.
• Het vermogen van het paneel en eventuele toegepaste innovaties (integrated optimizer)
• Certificaten
• Branchelogo’s of kwaliteitslogo’s.

Probeer op zoveel mogelijk punten te vergelijken. De gegevens waar het om gaat staan normaal gesproken op een factsheet van het zonnepaneel merk en het type paneel dat u zoekt.

Beste zonnepanelen kopen?

De beste zonnepanelen merken en na-service bij Soloya.

Merk en kwaliteit – het tier-systeem

Om de keuze tussen de merken wat makkelijker te maken heeft een Amerikaans bedrijf genaamd Bloomberg New Energy Finance een klassering gemaakt voor deze branche. Alle fabrikanten van zonnepanelen worden hierbij ingedeeld in 3 klassen, 3 Tiers. Het systeem is ontstaan omdat deze financieringsbank veel aanvragen kreeg over de kredietwaardigheid van bedrijven die zonnepanelen produceren. Het tier systeem ziet er als volgt uit:

Tier 1. De eredivisieklasse zonnepaneel merken

Een dergelijk zonnepaneel merk is verticaal geïntegreerd. Dat wil zeggen dat een dergelijk bedrijf alle stappen van het productieproces in eigen handen heeft. Ze kopen geen onderdelen van andere bedrijven, en hebben hierdoor volledige controle over het eindproduct. Montage en reparatie, alles wordt door dergelijke bedrijven zelf uitgevoerd. Ze zorgen ook voor de nodige verbeteringen en innovatie van hun zonnepanelen. Die worden elk jaar beter omdat ze veel geld investeren in Research & Development. Het productieproces in de Tier 1 bedrijven is grotendeels geautomatiseerd, en de kwaliteit van deze bedrijven is de beste die je kunt hebben. Daar staat tegenover dat deze bedrijven wel veel duurder zijn dan bedrijven uit Tier 2 & 3. Bedrijven in deze categorie moeten minimaal 5 jaar bestaan. Dat betekent ook dat ze zich in de markt bewezen hebben. Als klant heeft u bij een dergelijk bedrijf de meeste garantie dat ze er over 5 of 10 jaar nog steeds zijn. Er is een moordende concurrentie in deze markt. Als u de gegeven garantie nodig zou hebben is het wel zo handig dat het bedrijf dan nog bestaat, anders hoeven ze geen garantie te geven.

Enkele voorbeelden: REC, LONGI, Hanwa Qcells, LG Solar, Panasonic , JA Solar, Luxor Solar, Bauer Solar, Canadian Solar, SolarWatt, Jinko Solar, Trina Solar, en Yingli

Soms wordt er tussen de merken in deze categorie nog onderscheid gemaakt. Dan spreekt men over Standard Tier 1 zonnepanelen of Premium Tier 1 zonnepanelen. Dit om aan te geven dat er ook nog binnen deze hoofdklasse de nodige verschillen zijn. Soms hebben die niet veel met zonnepanelen te maken, maar meer met de bedrijfsvoering. Als Standaard Tier 1 bedrijven hebben we dan: Jinko Solar, Ja Solar, Canadian Solar en Renesola.

Tot de premium klasse behoren merken als Q-cells, LG Solar, Winaico, REC en Solarworld.

Tier 2. Jonge serieuze zonnepaneel merken

Deze merken bestaan vaak nog niet zo lang. Het is een groeimarkt en veel bedrijven willen een graantje meepikken. Ze hebben echter niet alle schakels van de productieketen in eigen handen. Vaak worden er onderdelen van de Tier 1 bedrijven gekocht, die men dan monteert om zelf panelen in elkaar te zetten. Een groot deel van de productielijn is veel minder volautomatisch dan bij de eerste groep. De kans op productiefouten is hierdoor groter. Ook wordt er door onvoldoende middelen veel minder geld uitgegeven aan o.a. research. Vaak kopen deze bedrijven onderdelen van Tier 1 bedrijven die al wat verouderd zijn.

De panelen waar Tier 2 bedrijven op de markt komen zijn goedkoper en niet voorzien van de laatste innovaties waar Tier 1 wel mee kan uitpakken. Als u kiest voor een Tier 2 bedrijf neemt u al grote risico’s. U koopt verouderde techniek, garanties zijn minder sterk in deze klasse, en het rendement en kwaliteit zijn ook stukken minder dan van Tier 1. Veel van de merken uit deze categorie zijn bedrijven die nu nog niet voldoen aan de vereisten van een Tier 1 bedrijf, maar ernaar streven om dat in de toekomst wel te doen.

Ze zijn doorgaans ook pas tussen de 2 en 5 jaar actief in deze branche. Hoewel er de wil is om uit te groeien tot een Tier 1 merk ontbreekt het vaak aan de middelen en ervaring om met de grotere partijen mee te kunnen doen.

Tier 3. De absolute starterscategorie

Bij deze groep zonnepaneel merken gebeurt het meeste werk nog handmatig. Deze merken hebben nog maar kort ervaring in deze branche opgedaan, maar ze willen allemaal wel graag een graantje meepikken. Omdat het een erg concurrerende markt is, lopen deze bedrijven ook een grotere kans om failliet te gaan. Toen Europa in 2013 die invoertaks op de Chinese zonnepanelen verhoogde naar 47,5 % gingen veel van deze bedrijven in China ook daadwerkelijk failliet. China is de belangrijkste leverancier van zonnepanelen. Ook nu nog komen maar liefst 7 van de 10 bedrijven aan de wereldtop uit China. Het resultaat van de verhoging van de invoerheffing is wel dat er nu uitstekende kwaliteit panelen op de EU-markt worden gebracht.

Hoewel het er op een offerte erg aantrekkelijk kan uitzien, kiest u toch het best altijd voor een Tier 1 zonnepaneel merk. De aanschaf van zonnepanelen is namelijk veel meer dan alleen de prijs, zoals we hierboven al hebben gezien bij de criteria die u kunt gebruiken om te vergelijken.

Beste zonnepanelen merken installeren?

De beste zonnepanelen prijzen en na-service bij Soloya.

De verschillende garanties

Zoals we al zagen, is er in deze branche altijd sprake van een productgarantie. Dit is de belangrijkste garantie waar u rekening mee moet houden. Het is belangrijk om te kijken wie deze garantie geeft. U moet namelijk van die partij zeker weten of die over 10 jaar of meer nog bestaat. Een goed zonnepaneel merk geeft een garantie van 15 jaar of meer. In Nederland wordt deze garantie vaak overgenomen door de installateur. Maar ook de fabrieksgarantie komt voor.

Daarnaast hebben we nog de vermogensgarantie. Een zonnepaneel wekt elk jaar ongeveer 0,25% tot 0,7% minder stroom op. Na 25 jaar is dat ongeveer 12,5% of meer aan verminderde stroomopbrengst. Dan is het wellicht tijd om de panelen eens te vervangen. Soms gaat de terugloop echter veel sneller. De garantie bestaat eruit dat de panelen bij normaal gebruik niet meer dan 20% mogen zijn verloren. Functioneren uw panelen nog maar voor 75% ten opzichte van het eerste jaar dan heeft u recht op een vergoeding en kunt u deze garantie inroepen. De bewijslast lijkt me in dit geval een hekel punt. U zou dan alles moeten bijhouden. En wie gaat er na 25 jaar nog klagen over zonnepanelen van die leeftijd? Het is een vrij nieuwe industrietak, maar over een aantal jaren zullen wellicht de eerste garantiegevallen bekend worden. Dan weten we pas echt hoe lang de zonnepanelen meegaan. Nu is het daarvoor nog iets te vroeg.

Alleen de beste zonnepaneel merken

We mogen ons op dit moment gelukkig prijzen met de ontwikkelingen op de markt. De prijzen blijven gunstig evolueren, de kwaliteit is uitstekend en ook met de innovatie zit het goed. Zoals we al aangeven willen we u behoeden voor tegenvallers en adviseren we alleen zonnepaneel merken van Tier 1 kwaliteit te kopen. Ook met het oog op service, reparatie of garantie is dat veruit de beste keuze. U betaalt iets meer dan de panelen van Tier 2, maar u krijgt ook waar voor uw geld. Daarnaast is natuurlijk de plaatsing erg belangrijk. Als de beste zonnepanelen slecht gelegd worden, met slechte onderdelen, een kwalitatief minderwaardige omvormer en ook andere zaken niet goed zijn geregeld dan heeft u nog steeds een kat in de zak gekocht. Ga dus ook bij de installateur na of hij over de nodige goede referenties beschikt, en lid is van een vakvereniging.

Waarom kiezen voor een Tier 1 zonnepaneel merk?

  • Het merk is verticaal geïntegreerd. Heeft alle schakels van de productieketen zelf in handen. De FOUTMARGE is dus het KLEINST met TIER-1 zonnepanelen.
  • Het merk investeert veel in research en development. (R&D) waardoor er volop innovatie plaatsvindt. (Tier 2 & 3 hebben dat pas jaren later)
  • Langer dan 5 jaar actief in de sector
  • Productieproces is grotendeels geautomatiseerd. Minder kans op productiefoutjes.
  • Garantie is doorgaans 15 jaar, maar soms nog veel langer.
  • U heeft de grootste kans dat deze bedrijven er over 15 jaar nog steeds zijn.
  • Ze bieden de hoogste kwaliteit/ rendement van de panelen
LG zonnepanelen
Longi Zonnepanelen
REC Zonnepanelen
QCELLS Zonnepanelen
Shutterstock114759

Beste zonnepanelen merk plaatsen?

De beste zonnepanelen prijzen en na-service bij Soloya.

De efficiëntie van zonnepanelen

 

Een getal waar erg veel om draait in de zonnepanelen sector is de efficiëntie van panelen. Dat getal ligt ergens tussen de 15 – 22%. Een zonnepaneel kan op dit moment dus 15 a 22% van het beschikbare licht omzetten in elektriciteit. Op een zonnepaneel van 1,5m² dat een vermogen heeft van 250Wp, straalt de zon met een vermogen van 1300Wp.  Als de efficiëntie 100% was geweest was dat ook de opbrengt van het zonnepaneel geweest, 1300Wp. Maar zover is het nog lang niet. Die 100% zullen we waarschijnlijk nooit halen. Fabrikanten zijn wel continu bezig om de efficiëntie te verbeteren. Elke aanpassing zou zomaar 1% kunnen opleveren. Als we de efficiëntie kunnen verhogen hebben we minder zonnepanelen nodig om hetzelfde effect te krijgen. Maar we willen natuurlijk én/ én bereiken. Er moeten én meer zonnepanelen geplaatst worden in het land, én we willen een hoger rendement per paneel bereiken. Het is een continu proces dat waarschijnlijk altijd door zal blijven gaan. Een goed zonnepaneel merk zal een efficiëntie van rond de 18-20% hebben.

Een overzicht van de beste zonnepaneel merken ter wereld.

Uitleg:

Opgericht: we zijn grote verschillen in leeftijd bij de toppers van de zonnepanelen branche. Het jongste merk, Q-cells is er in 2012 bijgekomen, maar is in die tijd erg hard gegroeid en behoort nu tot de elite klasse binnen de Tier 1 merken. Van alle merken komen er toch nog steeds zes uit China. Vroeger waren dat er nog veel meer. Nu zijn de besten over gebleven en is de kwaliteit van zonnepanelen in Europa sterk verbeterd.

Panelen:

1= monokristallijne panelen
2= polykristallijne panelen
3= dunne film panelen. (alleen First Solar doet dit)
Zoals u ziet leveren de meeste merken panelen zowel de mono- als polykristallijne panelen. Toch zijn er een paar zonnepaneel merken die zich hebben gespecialiseerd en alleen nog maar polykristallijne panelen maken. Deze zijn iets duurder, maar hebben meer opbrengst bij bewolkt weer. (kleur blauw).

Het ontwikkelen van dunne film panelen staat nog in de kinderschoenen. De verwachting is dat dit product over een aantal jaren vergelijkbaar is met de kristallijne panelen. Diverse zonnepaneel merken hebben alvast interesse getoond. (Sharp en Solar Frontier, beiden uit Japan).  De cijfers zijn nu nog teleurstellend maar dat gaat veranderen. In juni 2015 zijn 12 Europese instellingen gestart met het project Sharc25. Een aantal toonaangevende universiteiten en bedrijven hebben als doel gesteld om een dunne film paneel CIGS (Koper-Indium-Gallium-Diselenide) te maken met maar liefst 25% rendement. Hiermee willen ze gaan concurreren met de bekende Aziatische zonnepaneel merken.

Vermogen (in Wp max):

Aangegeven wordt het piekvermogen dat dit zonnepaneel merk kan halen, onder ideale testomstandigheden. In de praktijk is dat echter veel minder. In Nederland is de zonsterkte vaak minder. De hellingshoek is niet altijd ideaal. De panelen liggen vaak niet op het zuiden. Allemaal redenen waarom de opbrengst bij u thuis sterk zal afwijken van deze maximale waarde, bereikt onder ideale omstandigheden. Er is een groot verschil tussen theoretisch haalbaar en de praktijk. Uw installateur voert, met behulp van een software programma, zelf ook een meting uit die rekening houdt met de lokale omstandigheden. Deze maximale Wp opbrengst is veel betrouwbaarder.

Efficiëntie:

Dit is elders in dit artikel bij het kopje “de efficiëntie van zonnepanelen” al besproken. Deze E-waarde ligt ergens tussen de 15 en 22%.

Conclusie

Het is erg moeilijk om aan te geven wat het beste zonnepaneel merk is. Dat hangt vaak ook nog eens af van uw eigen situatie. Een paar zonnepaneel merken springen er uit in onze tabel. Dat zijn SunPower uit de VS, maar ook LONGI uit China maakt indruk. REC uit Noorwegen scoort met de ALPHA SERIES minimum 92% rendementsgarantie na 25 jaar. Het merk Q-cells is op dit moment goed bezig om ook naar de top van de lijst te komen. Uit de resultaten van de tabel is dit nog niet direct te zien, maar Q-cells behoort tot de top van Europa. Door de grote innovatie bij dit bedrijf zijn de verwachtingen hoog gespannen. Q-cells komt uit Duitsland.

Shutterstock659842
RESCERT installateur Soloya

Soloya heeft een Belgische erkenning als gecertificeerde installateur. Bij ons heeft u dus de garantie op een vakbekwame installateur.

Beste zonnepanelen kopen?

De beste zonnepanelen prijzen en na-service bij Soloya.

Beste zonnepanelen merken

Solar Edge omvormers

Longi

REC Zonnepanelen

LG Zonnepanelen

QCELLS Zonnepanelen

SMA Omvormers