Energieopslag thuis: gebruik die zonnestroom in een thuisaccu
Thuisaccu Kopen? Koop een zonnepanelen batterij bij Soloya!
Als u de bezitter bent van een zonnepaneelinstallatie lees dan vooral verder. Iedereen kent zo langzamerhand de voordelen van zonnepanelen als een handige manier om zelf zonnestroom op te wekken. Hierdoor bent u minder afhankelijk van netstroom. In de zomer schijnt de zon vaak en overvloedig. Zoveel zelfs dat u dat onmogelijk allemaal zelf kunt verbruiken. Gelukkig bestaat er hiervoor een oplossing.
U kunt zonnestroom leveren aan het stroomnet. Wat u levert aan het stroomnet mag u salderen met uw eigen verbruik. Tegen elkaar wegstrepen zeg maar. Echter, deze regeling gaat op den duur vervallen. Wat moet u dan met al die zonnestroom die u teveel heeft opgewekt? Dat gaat dan verloren zeker? Dat hoeft niet zo te zijn. Waarom slaan we die extra stroom niet gewoon thuis op in een thuisaccu?
Een thuisaccu als energieopslag?
Doorgaans zijn bijna alle zonnestroomsystemen aan het net gekoppeld. Hier en daar hebben we ook systemen die niet aan het net worden gekoppeld, we noemen dat ook wel off-grid. Dat zijn vaak zonnepanelen op weekendhuisjes, caravans of boten. Vaak maken deze systemen ook gebruik van één of meerdere accu’s die dienen voor energieopslag en gebruik voor de avond en nachtelijke uurtjes.
Als we echter uitgaan van een normale netgekoppelde zonnepaneelinstallatie die gebruik maakt van eigen energieopslag in de vorm van batterijen of accu’s, dan zien we vaak de volgende opstelling. Er staat vaak een soort van regelstation tussen de zonnepanelen, de elektrische apparaten in uw huis, en de thuisaccu. We leggen dit even nader uit:
Als aanvulling kunt u ervoor kiezen om een lege accu op te laden met het goedkopere daluren-tarief, om later bij hogere tarieven gebruik te kunnen maken van de accustroom. Als er een groot verschil is tussen deze tarieven, wat nu niet het geval is, kunt u hier zelfs uw voordeel meedoen, zonder dat er zonnepanelen nodig zijn. Mogelijk wordt het verschil tussen daluren en piekuren tarief in de toekomst groter.

Thuisaccu kopen en offerte op maat nodig?
De beste prijzen en na-service voor batterijopslag bij Soloya!
De regelaar
De omvormer zet de gelijkstroom (12 volt) die de zonnepanelen leveren om in wisselstroom, bijvoorbeeld 230 volt, wat nodig is voor onze elektrische apparaten. Niet meer en niet minder dan dat. Als we een thuisaccu op de zonnepanelen willen aansluiten hebben we iets anders nodig, namelijk een laadregelaar.
De laadregelaar is iets anders dan de omvormer. Een laadregelaar zorgt ervoor dat de stroom uit een zonnepaneel goed in de accu of batterij terechtkomt. De laadregelaar zal ervoor zorgen dat elk soort accu op een veilige manier wordt opgeladen, én dat het opladen stopt als de accu vol is! Een zonnepaneel mag u dus nooit rechtstreeks aansluiten op een accu. Zorg altijd dat er een laadregelaar tussen zit.
Er zijn twee verschillende typen laadregelaars. Misschien wel meer maar deze twee zijn voor ons interessant. Namelijk PWM en MPPT regelaars. Uiteraard zijn ze beide geschikt voor het opladen van de thuisaccu wanneer u zonnepanelen heeft geïnstalleerd. Toch zijn er verschillen in de werking. Welke laadregelaar past bij u best maken we nu duidelijk.
PWM laadregelaar
Een PWM (Pulse Width Modulation) laadregelaar verbindt het zonnepaneel met de accu. Dit zorgt ervoor dat de spanning van het zonnepaneel wordt aangepast aan het spanningsniveau van de accu. De invoerspanning van een PWM laadregelaar is dan nagenoeg gelijk aan de spanning van de accu.
Bij bewolkt weer of bij erg intensieve belasting kan de accuspanning lager zijn dan normaal. Dit ziet u dan direct terug in het spanningsniveau van het zonnepaneel, wat leidt tot verminderde opbrengst.
De PWM laadregelaar is vooral geschikt voor panelen met een uitgangsspanning die iets boven dat van de accu(‘s) ligt. Vaak zijn dit de wat kleinere installaties. De PWM laadregelaar is een prima en gunstig geprijsde regelaar.
MPPT laadregelaar
De MPPT laadregelaar is geavanceerder en recenter. Er zijn wat verbeterde technieken in gebruikt om de opbrengst te verhogen. Dit type regelaar is wel duurder in aanschaf. Deze regelaar kan zijn invoerspanning aanpassen om zoveel mogelijk zonnestroom op te nemen.
MPPT staat voor Maximum Power Point Tracking. Een MPPT laadregelaar is ervoor gemaakt om zijn maximale vermogen te halen op het Maximum Power Point van het zonnepaneel.
Wanneer een MPPT laadregelaar wordt gekoppeld aan een zonnepaneel met een veel hogere nominale spanning dan de accuspanning zal deze laadregelaar ook bij hogere temperaturen op de panelen stroom blijven generen. Op grijze dagen met een geringe zonopbrengst zorgt een MPPT regelaar voor een hogere opbrengst dan zijn goedkopere PWM broertje.
Conclusie
De modernere MPPT laadregelaar zal bijna altijd meer rendement leveren dan een PWM laadregelaar. De verschillen in rendement tussen MPPT en PWM laadregelaars worden groter naarmate het spanningsverschil tussen zonnepaneel en accu groter is. Bij grotere zonnepaneleninstallaties kiest u daarom beter voor een MPPT laadregelaar. Bij kleinere zonnepanelen (onder de 100Wp) blijft een PWM regelaar een prima keuze.


Gisteren 15 zonnepanelen laten plaatsen door soloya prima afwerking snel proper en vriendelijk personeel, team jakob 👍👍👍laat nu de zon maar schijnen
Osman&jammie hebben de zonnepanelen geplaatst bij ons Top gewerkt en uitstekende service👍
We zijn zeer tevreden!
Super vriendelijke werkmannen, snelle plaatsing en heel degelijke plaatsing..
Energieopslag met een thuisaccu?
De beste prijzen en na-servcice bij Soloya.
Wanneer is het voordelig om de zonnestroom op te slaan?
Het grootste deel van de opgewekte zonnestroom van de zonnepanelen wordt niet voor het huishouden zelf gebruikt. Op het moment dat overdag het aanbod is van zonnestroom maximaal is, is de afname door het gezin op het laagste niveau, en dat is natuurlijk jammer.
Men schat dat slechts zo’n 30% van de opgewekte zonnestroom voor eigen gebruik is. De rest wordt tegen een vrij laag bedrag ( 5 tot 7 cent) aan het distributienetwerk geleverd. Door gebruik te maken van een thuisbatterij kunt u hierin verandering brengen. Het is nu mogelijk om een groot gedeelte van de overdag opgewekte energie die avond en nacht te gebruiken.
Hoe lang u ermee kunt doen hangt af van de capaciteit van de accu en het aanbod van de zonnestroom. Ook in de zomer kunnen we natuurlijk bewolkte dagen hebben, met veel minder opbrengst. We streven er echter naar om met behulp van een thuisaccu een zelfvoorzienend percentage te bereiken van 60 tot wel 80%. Dit is haalbaar als we slim omspringen om het verbruik van onze energie. Het percentage is namelijk sterk afhankelijk van hoe we in ons gezin energie gebruiken. Maar ook het vermogen en de opslagcapaciteit van de gebruikte thuisaccu en omvormer spelen een grote rol.
Helemaal off-grid leven is in ons land waarschijnlijk een utopie. Gedurende de winterperiode wekken we nauwelijks stroom op gedurende de grauwgrijze bewolkte maanden. Tijdens die maanden hebben we vooral stroom van het net nodig.
Op dit moment hebben we nog de voordelen van het salderingssysteem in Nederland. Wanneer we aangesloten zijn op het distributienetwerk kunnen we daarvan stroom afnemen maar ook onze zonnestroom leveren tegen een vergoeding. Er wordt gekeken naar ons eigen verbruik. Dat is verbruik dat we hebben van netstroom vooral tijdens de avonduren en nacht. Op deze tijden hebben we geen eigen stroomopbrengst en zijn we afhankelijk van netstroom. We mogen de stroom die we verbruikt hebben wegstrepen tegen de stroom die we geleverd hebben. Dat is een groot voordeel voor zonnepaneelbezitters.
Deze maatregel is door de overheid in het leven geroepen om het plaatsen van zonnepanelen te stimuleren. We noemen dit salderen. Deze salderingsregeling zal van 2023 geleidelijk vervallen. Vanaf 2023 mogen we elk jaar 9% minder salderen van ons verbruik. We moeten dus steeds meer gewoon gaan betalen voor stroom die we van het net betrekken. Tegen het gewone tarief van 22,5 cent per kWh. En dat terwijl we op sommige momenten een overvloed aan stroom produceren. Zoals bijvoorbeeld in de zomer.
Wanneer de prijzen die u betaalt aan de energieleverancier blijven toe nemen, en de door u geleverde stroom aan het stroomnet nauwelijks wordt vergoed, kan eigen opslag een uitkomst zijn. Zeker nu we ook afscheid moeten gaan nemen van het salderingssysteem krijgt u straks alleen nog maar het tarief van 6 a 7 cent per kWh. Het zou in dat geval jammer zijn om de teveel geproduceerde zonnestroom weg te laten vloeien naar het net.


Stroomopwekking het hele jaar rond
Als we kiezen voor zonnepanelen met een thuisaccu kunnen we al behoorlijk wat van de opgewekte stroom zelf verbruiken. En dat is wel zo leuk natuurlijk. Uiteindelijk hebben veel mensen de wens om helemaal onafhankelijk te zijn van de energieproviders. Deze mensen moeten we echter teleurstellen. In ons klimaat is het niet haalbaar om helemaal off-grid te leven. Tenminste niet op de manier waarop we nu leven. Gedurende de wintermaanden wekken we hooguit 1 a 2 kWh op. Op een zomerse dag vaak meer dan 13 kWh.
Een gemiddelde zonnepanelen installatie van 11 panelen is in staat om een dergelijk vermogen op te wekken. Met een accu kunt u de zonnestroom gedurende enkele dagen perfect opslaan. Als het dagen na elkaar bewolkt weer is, bent u bij een normaal verbruik deze accustroom na 1 of 2 dagen alweer kwijt. In principe willen we toch gewoon doorgaan met ons leven, en ‘s avonds niet bij een kaarsje een boek lezen? Ook hebben we allemaal onze koelkasten en diepvriezers die stroom nodig hebben. We verbruiken dus ook stroom als we slapen.
Een installatie van 11 panelen wekt gedurende een jaar tijd ongeveer 2800 kWh op. Dat is ongeveer even veel als een gemiddeld Nederlands gezin jaarlijks verbruikt. Gemiddeld komt u dan op 8 á 9,5 kWh wat een gezin per dag verbruikt. Dat verbruik zal het hele jaar hetzelfde blijven. De opwekking via zonnepanelen niet. We wekken gedurende de zomermaanden veel meer op (tot 13 kWh) dan in de wintermaanden (slechts 1-2kWh).
In de zomer wekken we zelfs zoveel op dat het overschot tegen een vergoeding aan het stroomnet kunnen leveren. Door deze seizoenverschillen is de thuisaccu in de wintermaanden niet meer vol te krijgen met zonne-energie. Dat is erg jammer maar de realiteit. Om deze reden zullen we altijd een aansluiting op het elektriciteitsnetwerk nodig blijven hebben!
Netkoppeling is nog steeds noodzaak!
We kunnen door de verschillen tussen zomer en winter dus niet zonder een aansluiting op het elektriciteitsnet. Ook om een andere reden is dat nodig. Als we gedurende de zomermaanden een overproductie aan groene stroom hebben, kunnen we deze aan het stroomnet leveren, tegen een vergoeding. Daar kunnen we dus geld mee verdienen. Maar als u geen aansluiting hebt, kunt u ook niets leveren natuurlijk. De thuisaccu kunnen we in de wintermaanden ook gebruiken om tijdens de daluren stroom af te nemen, en daarmee de accu ‘s nachts op te laden.
Overdag kunnen we dan de accustroom verbruiken. We hebben dan onze stroom tegen een lager tarief dan normaal. Ook voor de accu’s is het goed als ze ook in die maanden gewoon benut worden. Het mag niet zo zijn dat de accu’s pas weer dienst gaan doen als de zon volop schijnt. Dat is niet goed voor een accu.

Energieopslag thuis met een thuisaccu?
De beste prijzen en na-servcice bij Soloya.
Wat kost zonnestroom opslag?
We zullen eerlijk zijn: op dit moment vinden we de betere thuisaccu’s nog aan de prijzige kant. Er zijn nog niet zoveel accumerken actief in deze branche.
Een thuisbatterij kan op dit moment (2020) maximaal ongeveer 10 kWh opslaan. Dat gebeurt doorgaans met behulp van Li-ion accu’s. Deze thuisaccu’s kosten ongeveer €700 a €1000 per kWh. Dat komt voor een 10kWh systeem neer op ongeveer €8000. Naar verwachting zullen de prijzen van accu’s de komende jaren dalen als er wat meer concurrentie in de markt komt. Er zijn namelijk meerdere bedrijven die graag meeprofiteren van deze groeimarkt. De wat oudere loodaccu’s zijn goedkoper en ook geschikt als accu om zonnestroom vast te leggen. Toch hebben deze accu’s redelijk wat nadelen. Ze mogen bijvoorbeeld maar tot 50% ontladen worden, anders is het slecht voor de accu. Dat beperkt hun capaciteit enorm. Eigenlijk zijn alleen maar de deep cycle loodaccu’s geschikt om zonnestroom op te slaan. Maar dit type accu is dan weer behoorlijk prijzig. Accu’s voor zonnepanelen, ze zijn er in alle prijsklasses. U kunt al beginnen vanaf pakweg €100,00 in combinatie met een klein zonnepaneeltje. Wanneer we het hebben over een accu die de stroom van 11 grote zonnepanelen moet kunnen opslaan, hebben we het over iets andere accusystemen van duizenden euro’s.
Enkele merken van accu’s en accusystemen of batterijen die vaak gebruikt worden bij een zonnepaneel installatie:
- Tesla Powerwall 7 kWh (prijs: 8.240 €. In die prijs zit de batterij, de omvormer en de ondersteunende hardware. Plus €1.100 tot €3.300 voor de installatie)
- PowerOak PS8030 (8kWh) vanaf 3,2 kWh tot 12kWh. Prijs: €7500
- SonnenBatterie Eco: De Duitse fabrikant Sonnen werd in februari 2019 overgenomen door olieconcern Shell. Zowel de Eco als Hybrid zijn er in capaciteiten vanaf 5 kWh en gaat in stapjes van 2,5 kWh naar 15 kWh. Prijs: €6600 voor het 5kWh model.
- LG-Chem (Resu) Prijs: €2484 (3,3 kWh)
- Deep-cycle AGM loodaccu (gesloten, zonder bijvullen) €250 a €300 (kleine accu’s)
- ABB React 2, vermogen 3,5 – 5 kWh Prijs: 4775,60
- Thuisbatterij Samsung van 3,6 kWh: gemiddeld 6500 euro
- GOAL ZERO YETI 6000X lithium portable power station (6kWh) prijs: €5500
Redenen om te kiezen voor een thuisaccu als energieopslag:
- Goede manier om overschot aan zonnestroom op te slaan in een thuisaccu. U laat zo niets verloren gaan, en dat is goed voor het milieu.
- Eigen gebruik van de zonnestroom neemt hierdoor toe. (soms tot wel 80%)
- Accu’s worden steeds goedkoper en worden een haalbare investering.
- Energieprijzen bij de providers worden steeds hoger.
- U krijgt nog maar weinig terug voor aan het stroomnet geleverde zonnestroom.
- Het salderingssysteem wordt afgeschaft, waardoor het erg belangrijk wordt om zo weinig mogelijk dure stroom van het stroomnet te gebruiken, terwijl u zonnepanelen op uw dak hebt liggen.
- Bij een stroomstoring bent u autonoom en schakelt u automatisch over op accustroom.
Vrijblijvend advies omtrent energieopslag met een thuisaccu
De ontwikkelingen in de wereld van de zonnepanelen gaan erg snel. En er komen ook steeds meer geschikte accu’s op de markt om deze stroom goed op te slaan. Soloya geeft u graag advies over uw zonnestroom-installatie inclusief thuisaccu systeem. Wij kunnen u perfect vertellen welk systeem bij u past. Neem vrijblijvend contact op met Soloya.
BELANGRIJK NIEUWS
Zonnepanelen plaatsen in combinatie met een thuisaccu?
Dé Beste Prijzen En Na-Service Bij Soloya!
Beste zonnepanelenmerken



Solar Edge omvormers

Longi

REC Zonnepanelen

LG Zonnepanelen

QCELLS Zonnepanelen

SMA Omvormers
