Zonnepanelen kopen? Koop uw zonnepanelen bij Soloya!

Waar let ik op bij aanschaf van zonnepanelen?

In Nederland heeft u momenteel een ruime keuze aan installateurs die zonnepanelen plaatsen. In totaal gaat het om zo’n 1600 verschillende bedrijven. Het is duidelijk: een zonnepaneelinstallatie laten leggen op uw dak zit in de lift. Tegelijk is het moeilijk om te kiezen tussen al deze aanbieders. We hebben het dan niet alleen over de keuze van een specialist, maar ook over het kiezen van een bepaalde soort of een merk van panelen.

Vaak worden zonnepanelen uit het buitenland geïmporteerd. Er bestaan Nederlandse producenten en ontwikkelaars, maar in de meeste gevallen kiest de Nederlandse consument voor buitenlandse spelers. China staat aan kop qua herkomst van zonnepaneelinstallaties.

In de helft van de gevallen worden Chinese zonnepanelen geplaatst. Duitsland komt als tweede in de lijst te staan en neemt een vijfde van alle aankopen voor zijn rekening. De resterende 30% komt grotendeels uit Japan of de Verenigde Staten.

Zonnepanelen kopen?

De beste prijzen en na-servcice bij Soloya.

Stap 1: hoeveel zonnepanelen koop ik?

Deze keuze is zeer persoonlijk. Allereerst is het belangrijk om te weten hoe groot uw dakoppervlak is. Ten tweede is niet elke plaats op uw dak even geschikt om er zonnepanelen op te plaatsen. Niet iedereen beschikt over een schuin dak dat op het zuiden gericht is. Heeft u geen idee of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? Dan kunt u een check uitvoeren op de site https://www.zonatlas.nl/start/. U hoeft alleen uw postcode en huisnummer in te vullen. Het aantal zonnepanelen dat u kunt plaatsen is niet alleen afhankelijk van de grootte en de ligging van uw dak, maar ook van de afmetingen en het type zonnepaneel dat u kiest. U leest er meer over in stap 2.

Eén ding is duidelijk; advies op maat over zonnepanelen is zeker geen overbodige luxe. Na de eerste check in verband met de beste plek voor de installatie vult u het ‘Advies op Maat Zonnepanelen’ in. Dit doet u via de zonnepanelencheck. Zo weet u welke en hoeveel zonnepanelen het best op uw dak passen. Bijkomend krijgt u direct informatie over de prijs en het rendement van de panelen.

Uiteraard zijn zonnepanelen goed voor het milieu. Als u zoveel mogelijk wilt bijdragen aan een schonere leefomgeving, dan doet u er goed aan om zoveel mogelijk panelen te laten plaatsen. Ga gerust voor het maximale aantal wat mogelijk is op uw dak. Zo levert u optimaal elektriciteit aan het net.

U bent dus niet alleen uw eigen energieprovider, maar draagt zo ook bij aan het totaal aan stroom wat in Nederland geproduceerd wordt. Hiervoor krijgt u een redelijke vergoeding. U krijgt hiervoor namelijk een bedrag dat gelijk is aan de prijs die u zelf aan de energieprovider betaalt. (in 2020 is dit gemiddeld 22,5 cent per kWh). Dit principe noemen we salderen.

De mogelijkheid tot salderen is begrensd tot het eigen verbruik. Op het moment dat u meer stroom produceert dan u zelf gebruikt, dan betaalt uw energieprovider een veel lager bedrag voor dit stroomoverschot. Voor de extra geproduceerde stroom ontvangt u een tarief dat gemiddeld tussen 3 en 12 cent per kWh bedraagt. Dit is heel wat minder dan de 22,5 cent per kWh die u door middel van salderen kunt verdienen.

Een doorsnee gezin in Nederland heeft een jaarlijks gemiddeld verbruik van 2800 kWh aan stroom. Om deze hoeveelheid te kunnen opwekken heeft u 11 zonnepanelen nodig. Zie ook ‘Prijs en opbrengst zonnepanelen.’

Einde van de salderingsregeling?

Maatregelen die ontwikkeld werden om de consument te motiveren om zonnepanelen aan te kopen zijn meestal tijdelijk. Dit is ook het geval met salderen. Deze regeling gaat vanaf 2023 langzaam verdwijnen. Vanaf dat jaar zult u jaarlijks een steeds kleiner deel van uw stroom kunnen salderen. Voor een steeds groter deel van uw overtollige stroom krijgt u de lage vergoeding (ongeveer 5-7 cent). In 2031 komt er een definitief einde aan salderen. Meer hierover leest u in ons artikel over de salderingsregeling en de plannen van het kabinet.

Zonnepanelen aanschaffen?

De beste prijzen en na-servcice bij Soloya.

Stap 2: welke zonnepanelen koop ik?

Mogelijk denkt u dat alle zonnepanelen zwart zijn. Niets is minder waar. U vindt ze in alle afmetingen en kleuren. Ook bestaan zelfs varianten met en zonder kader. U kunt dus meer kiezen dan de afmetingen en het rendement. Zo ontdekt u dat zonnepanelen ook decoratief kunnen zijn. Uiteraard kiest u voor de panelen die het best bij uw pand passen en houdt u ook rekening met de plaatsingsmethode. Hierbij is het zaak om voor de meest praktische modellen te gaan.

Blauwe of zwarte panelen

Meestal kiest de gemiddelde Nederlander voor blauwe of zwarte panelen. In de praktijk zijn de aantallen hiervan eerlijk verdeeld. Niet alleen de kleur maakt het verschil tussen de beide producten.

Panelen van monokristallijn silicium hebben een zwarte kleur. Panelen uit polykristallijn silicium zijn blauw. Qua opbrengst is er geen noemenswaardig verschil. Veel consumenten hebben een voorkeur voor de zwarte panelen omdat deze decoratief beter ogen. Qua aanschaf zijn blauwe panelen voordeliger in prijs. Houdt u niet van zwart of blauw? Dan kunt u kiezen voor groen, brons of paars! Houd er wel mee rekening dat panelen in deze speciale kleuren minder stroom produceren. Het verschil kan oplopen tot 10 à 25% minder dan de reguliere zwarte of blauwe panelen! U kunt hier meer over te weten komen in ons artikel ‘Hoe werken zonnepanelen?’

Oprolbare panelen: dunne film

Een minderheid van de in Nederland geplaatste panelen zijn geproduceerd met de dunne filmtechniek. Dankzij de dunne film zijn deze zonnepanelen buigzamer dan de gewone variant. Dit voordeel heeft tegelijk ook een nadeel. Dit is waarschijnlijk de reden waarom slechts 5% van alle Nederlandse installaties gebruikmaakt van deze techniek. Per m² zijn deze zonnepanelen voordeliger in prijs. Daartegenover staat dat het rendement per m² veel lager ligt dan de reguliere zwarte of blauwe panelen van respectievelijk monokristallijn of polykristallijn silicium. U heeft bijgevolg een grotere oppervlakte nodig om aan dezelfde elektriciteitsproductie te kunnen voldoen. Dit maakt dat de reguliere zwarte of blauwe panelen aan het eind van de rit nog steeds voordeliger zijn. Het goede nieuws is wel dat de zonnepanelen uit dunne film nog verder ontwikkeld worden, en steeds beter worden. De verwachtingen zijn wat dat betreft hoog gespannen!

Welke omvormer kies ik?

U heeft een omvormer nodig om de gelijkstroom van de zonnepaneelinstallatie om te zetten in wisselstroom die gebruikt wordt in iedere huishoudelijke elektrische installatie. Zo’n omvormer is het allerbelangrijkste element in een zonnepaneelinstallatie. Enkel een kwaliteitsvolle omvormer kan garanderen dat de opbrengst van uw zonnepanelen voldoende rendement oplevert, om ervoor te zorgen dat er voldoende stroom is om al uw elektrische apparaten te laten werken. Hierbij speelt het vermogen van de omvormer een cruciale rol. Dit vermogen moet afgesteld zijn op het totale vermogen van uw zonnepanelen-installatie.

Verder bestaan er steeds meer omvormers die u de mogelijkheid geven om de opbrengst van uw zonnepaneelinstallatie online op te volgen. Zo komt u niet voor verrassingen te staan. Hier kunt u meer over lezen in het artikel ‘Praktische zaken na aankoop zonnepanelen’. Veel omvormers beschikken over één of meerdere maximum power point trackers (MPPT). Deze MPPT regelaars zorgen ervoor dat uw elektriciteitsproductie zo optimaal mogelijk is bij omgevingsfactoren zoals temperatuur en lichtsterkte.

Een omvormer met MPPT regelaar is een absolute aanrader. Bepaalde omvormers zullen uw voorkeur genieten als uw zonnepanelen niet optimaal geplaatst zijn. Dit is het geval bij het gebrek aan een zonnige plek op het dak, of door een teveel aan schaduw. In zulk geval kunnen voor micro-omvormers een oplossing bieden. Als u kiest voor deze variant van omvormers dan betekent dit dat elk paneel afzonderlijk een omvormer heeft. Hoe dit werkt leest u verder op ‘Hoe werken zonnepanelen?’ Hierdoor hebben schaduwplekken geen effect meer op de volledige installatie.

Test van het onafhankelijke laboratorium Photon

Het Duitse lab Photon ontwikkelde een test voor het rendement van zonnepanelen. Belangrijk om te onthouden is dat deze grote testsite over dezelfde omgevingsfactoren beschikt als we qua zonnestralen in Nederland gewoon zijn. De resultaten van de tests die op deze site gebeuren zijn dus erg relevant voor onze situatie. In feite kunnen ze gewoon overgenomen worden. Zo beschikken we over betrouwbare vergelijkingen van verschillende merken en modellen.

Tegelijk is ook zo dat de resultaten van de “slecht scorende” panelen niet zo erg verschillen van deze met de beste resultaten.  Het kan dus de moeite waard zijn de testresultaten van verschillende panelen met elkaar te vergelijken. Maar uit de testresultaten blijkt dat het verschil in opbrengst tussen de best en slechts scorende zonnepanelen niet erg groot is.

Zonnepanelen kopen Nederland
SMA omvormer zonnepanelen
Solar Edge omvormer kopen
Huawei omvormer kopen
Enphase micro omvormer kopen

Zonnepanelen kopen en offerte nodig?

De beste prijzen en na-servcice bij Soloya.

Stap 3: waar koop ik zonnepanelen?

Let op kwaliteitsnormen

Wanneer u zonnepanelen koopt, doet er goed aan om na te kijken of deze voldoen aan de Europese kwaliteitsnormen. Indien dit niet het geval is, mogen dergelijke installaties niet verkocht worden. U kan er van op aan dat alle goedgekeurde panelen aan de strengste normen voldoen. Er zijn geen kwalitatief ondermaatse zonnepanelen in de handel in Nederland. De sleutel tot een optimale energieopbrengst ligt dus in de handen van een vakbekwame installateur. Alleen de professionele installatie leidt tot het gewenste succes!

In Nederland bestaan verschillende organisaties die onderzoeken of de in Nederland verkochte zonnepanelen de Europese normen halen. De TÜV (Technischer Überwachungsverein) is een Duitse keuringsinstantie die ook in Nederland actief is. Meer nog, dit is in Nederland een organisatie met naam en faam. De TÜV gaat over kwaliteit, veiligheid, vertrouwen en een gezonde leefomgeving. Deze organisatie is een standaard op het gebied van certificering, inspectie, keuring, CE-keurmerken en ook voor opleidingen in dit vakgebied. Ook bij zonnepanelen vindt u vaak certificaten op de verpakking, in de gebruiksaanwijzing of in brochures van de producent. Dit is niet altijd het geval. Vaak gaat het over labels die op zich weliswaar aanduiden dat een product aan de Europese kwaliteitsnormen voldoet. Dit wil echter niet zeggen dat de kwaliteit hoogwaardiger zou zijn.

De Stichting Monitoring Zonnestroom en de Universiteit Utrecht voerde in de jaren 2014, 2015 en 2016 een grootschalig praktijkonderzoek uit. Hierbij werden duizenden Nederlandse zonnepaneelhouders bevraagd. Het besluit was dat de in Nederland geplaatste zonnepaneelinstallaties naar behoren werken. De onderzoekers verklaarden dat dit te danken is aan de, in de vergelijking met de beginjaren, sterk verbeterde kwaliteit van de panelen. Ook zijn installateurs steeds vaker goed geschoolde vakmensen. Zo krijgt u de garantie dat een installatie altijd optimaal is. Meer informatie hierover krijgt u op www.zonnestroomnl.nl.

Behalve dit onderzoek zijn er ook de bevindingen van De Consumentenbond. Deze bevatten eveneens nuttige informatie over de deugdelijkheid van zonnepanelen.

Ga na welke garanties u krijgt en van wie

Net omdat er zo veel labels en garantievormen in omloop zijn is het belangrijk om te weten waar deze vandaan komen. Biedt de leverancier de garantie? Is het de importeur of biedt de producent zelf garantie aan? Zo ja, dan is het belangrijk om te weten waar deze producent gevestigd is. In bepaalde gevallen kan dit in Nederland zijn. De kans is echter groot dat de fabrikant in het buitenland gevestigd is. In het slechtste geval gaat het over China of Japan. Stel dat uw omvormer of de panelen zelf het plotseling niet meer doen door een onvoorzien technisch probleem. Het is best mogelijk dat het bedrijf waar u de zonnepanelen koopt zelf geen garantie biedt. Dit is het geval als deze firma u verwijst naar de producent voor fabrieksgarantie. Ook in het geval dat uw leverancier zijn bedrijf heeft stopgezet, geldt de garantie van de producent. Sowieso is het in de praktijk onmogelijk om beroep te doen op een bedrijf in China voor uw garantie.

Kies een vakbekwame installateur

Omdat zonnepanelen zeer populair zijn, zijn er vele installateurs actief. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een firma dat echte vaklui in dienst heeft. Is dit niet het geval, dan is de kans groot dat er wat fout loopt. Voorbeelden hiervan zijn een tekort aan ballast bij installaties op platte daken. Ook de stekkerverbindingen moeten zeer goed afgedekt worden. Zoniet loopt u kans op corrosie en kan stroomverlies optreden. Als een installateur onvoldoende is opgeleid, kan het zijn dat een installatie slecht wordt afgewerkt. Dit is niet alleen belangrijk voor de panelen, maar ook voor de omvormers. Deze moeten altijd in een daarvoor geschikte ruimte worden geplaatst. Zo’n plek moet voldoende ruim zijn, en niet te vochtig of te warm. Als de ruimte te warm wordt, kan dit tot brand leiden. Dit komt meestal voor bij in een dak geïntegreerde panelen. Ook de keuze van omvormer is zeer belangrijk. Deze moet compatibel zijn met de panelen.

U merkt het: er komt heel wat kijken bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Niet alleen de panelen zijn van belang, maar ook het vakmanschap van de installateur. Online vindt u verschillende sites waar u in Nederland actieve installateurs met elkaar kunt vergelijken.

Omvormer zonnepanelen kopen
RESCERT installateur Soloya

Soloya heeft een Belgische erkenning als gecertificeerde installateur. Bij ons heeft u dus de garantie op een vakbekwame installateur.

Zonnepanelen kopen aan de beste prijs/kwaliteit?

Dé Beste Prijzen En Na-Service Bij Soloya!

Beste zonnepanelen merken

Solar Edge omvormers

Longi

REC Zonnepanelen

LG Zonnepanelen

QCELLS Zonnepanelen

SMA Omvormers